Doornik

image

“Auw!” Mijn lijf voelt stram. Het lichaam heeft blijkbaar een ochtendhumeur. Lage rugpijn. De ongezonde lichaamshouding aan de computer eist zijn tol.
“Goede morgen”, wens ik mijn broer wanneer ik de trap afdaal. “Yowww”, antwoord een diepe stem terug. Zeven uur het is al druk in de winkel van mijn broer. Ontbijt. Liudmila staat klaar  te vertrekken naar school. Nog vlug haren borstelen, elastiek erin. Zoen. “Succes hé met je proefwerk”. Ik zwaai.
Een half uur nadien geniet ik al van de rust in de natuur. Van Pecq naar Doornik langs de l’escaut.
Net voor Doornik ontmoet ik drie ganzen. Zelfzeker en in kadans komen ze recht op me af. “Hoho, rustig”, spreek ik hen toe. Ik maak een grote zijsprong op een verhoogde berm. Ze wandelen wiebelend verder. Draaien even hun hoofd opzij alsof ze een militaire groet uitbrengen. Wanneer ik hun wiebelende poep bekijk, hebben ze alvast geen last van hun bekken, als ze een bekken hebben.
Sint Jacobskerk Doornik. Krachtig, puurheid en schoonheid in al haar eenvoud.
I love it. De kunst komt hier echt tot zijn recht net door de eevoud. Op de achtergrond orgelmuziek, duidelijk iemand met ervaring. Een man komt binnen. Met een stevige stap plaats hij zich tussen de stoelen. ‘Klapklap’, handen tegen elkaar. Draait zich om. Kijkt naar de orgel. Een rechte houding, armen gekruist. Een stilte. Het gekraak van de trappen kondigen aan dat iemand komt. Een vrouw. “C’est ma femme”, zegt de man. “Demain elle a examen et elle venait ’s entrainer”, volgt er nog. De vrouw ziet er wat opgejaagd uit. “Vous êtes stressée madame pour votre examen! Si monsieur ne l’avais pas dit que vous avez examen demain, j’aurais cru que vous jouer déja pendant des anneé. C’étais magnifique”. “Merci, oh oui du stress. Pourtant je joue que depuis trois ans”, weet de vrouw me te vertellen. “Oh, bhein chapeau”, en ik wens haar succes. Vanuit Doornik zet ik een tandje bij richting Pecq. Liudmila gaat zwemmen en zou ik haar graag vergezellen. Het lukt. Een half uurtje voordien ben ik bij haar. Mijn avond vult zich met supporteren, steunen voor de examen en wat huishoudelijk werk. Deze keer slaap ik op mijn opgeblazen matras op de matras voor een comfortabele nachtrust. Slaapwel!

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s