Etappes 2022 Almeria – Oviedo- Compostella – Muxia – Braga- Mira- Fatima

Almeria tot Merida

Via de Mozarabe.

Je wandelt doorheen het rotsachtig ruwe gebied van Andalusia met zicht vanaf dag 5 op de Sierra Nevada vanaf dan wordt het wat groener en geniet je in het voorjaar van de uitbundige bloei van de amandelbomen. Nadien kom je in het groene, zachte gebied van Extramadura waar boomgaarden, verschillende dieren meer een meer aanwezig zullen zijn en waar je in het voorjaar kan genieten van de rijkvolle flora.

Andalusia kent wat overgebleven pareltjes uit de Moorse cultuur die je zal ontmoeten op je weg nl. Alhambra in Granada, Mezquita in Córdoba, en hier en daar een fort, Alcazaba die aan de horizon te voorschijn zal komen. Dan is er Guadix met zijn grotwoningen. Hoe dichter bij Mérida hoe meer overblijsels van Romaanse architectuur zich zal mengen met de Moorse. Vanaf Mérida kan je overstappen op de Via de la Plata richting Compostella.

De camino zelf:

Een pittige camino die ik niet zou aanraden aan een pelgrim die zijn eerste pelgrimstocht wandelt.

Behalve :

– je graag alleen bent, eenzaamheid je niet afschrikt – je sportief aangelegd bent. – je een lange voorbereiding hebt gedaan op conditietraining – je graag toekomt in een albergue zonder menselijk ontvangst en je je tevreden stelt met een slotnummer voor de sleutel (geen hospitalièr ter plaatse)

De wegen:

– Indien bij langdurig regen, kunnen sommige rivieren niet meer genomen worden. Een lange afstand op asfalt is dan de enige mogelijkheid. – Bepaalde aardewegen zijn onbewandelbaar bij regen, omdat de grond blijft kleven aan je schoenen. – je wandelt vaak door ruwe harde rivierbeddingen waar je continue op je voeten moet letten.   – pas vanaf dag 5 is wat minder asfalt.

De herbergen op de Mozarabe:

De herbergen die worden aangeboden door de vereniging in samenwerking met de dorpen zijn allen op donativo basis. Allen zijn voorzien van zeep en shampoo – er zijn geen hospitalièr ter plaatse. – je komt de albergue binnen via een geheim nummer die je dagelijks wordt meegedeeld. – Waar geen donativo is, zijn er hostals reken hier tussen 20 à 25 euro p.p.n.

Max. 1 nacht in een donativo. Er is geen uitzondering bij ziekte of lichamelijke problemen ook al zijn de bedden vrij voor de volgende nacht. Dreigen met uitzetting is niet vreemd in de vereniging. Eventueel zou een extra nacht kunnen mits doktersbewijs.

De bewegwijzering:

– tot Granada is heel goed aangeduid nadien is veel minder nauwkeurig en duidelijk.

Mijn persoonlijke ervaring op deze weg:.

Als hospitalier, pelgrim, maar vooral als mens… vind ik het niet kunnen dat men dreigementen tot uitzetting stuurt naar pelgrims die lichaamsproblemen hebben.

De overdonderderende, opdringerige, bijna controlerende, ongevraagde WhatsApp berichten van vrijwilligers vond ik behoorlijk vervelend. Zeker wanneer men in het NU leeft en zich niet bezighoud met ‘waar ben je nu, hoe gaat het…’ en men graag rust en stilte wenst te pelgrimeren (Ook al kan ik zien dat deze beweging vertrekt vanuit bezorgdheid. Hoewel een ‘overdosis’ aan bezorgdheid controle en angst in de hand werkt met als gevolg wantrouwen. Misschien komt deze overbezorgdheid omdat de camino Mozarabe gesponsord is door Amerikanen en ze iets moeten waar maken?! Wie weet)

Gelukkig stopte deze berichten vanaf Huéneja.

Het voelde heel bevreemdend bij aankomst op de luchthaven dat na een korte ontmoeting, de koffer van de wagen opende voor verkoop van badges…

De aangeboden dienst om me op te halen aan de luchthaven was fijn.

Blij dat ik de Mozarabe heb gewandeld. Zou ik hem terug wandelen? Enkel vanaf de regio Extramadura.

Via de la Plata

Camino del Salvador

Camino Primitivo

Caminho Portugués – (Lisboa-Porto)