Etappes 2018-2019 België – Rome- Monte San’t Angelo – Assisi –

Gent – Rome – Mont San Angelo – Assisi…

Via Francigena: België tot Rome

Vanuit België : Gr122 deze neem je verder ook in Frankrijk.

De GR145 (Via Francigena) start ter hoogte van Reims en die gaat verder tot aan de Zwitserse grens.

Vanaf ‘la franche conté’ is de weg mindergoed aangeduid.

In Italië een beetje voor Piacenza en rond Piacenza zijn de wegmarkeringen schaars geworden en minder duidelijk. Nadien zijn de . aanduidingen OK. Iedere regio heeft zijn eigen onderhoud op de weg.

Zwitserland en Italië heeft heel veel asfalt. Hoge schoenen zijn dus niet echt nodig.

Slaap voorzieningen (pelgrimsherberg) in Zwitserland zijn schaars. Italie veel voorzieningen tussen donativo en 20 euro.

Via Francigena del Sud: Rome tot Troia

Gebruik van deze website is een noodzaak indien je je weg wenst te volgen. Op sommige plaatsen is er gebrek aan signalisatie.

Via Francigena del Sud

Vanaf Formia worden de rood-witte stikkers schaars, alsook de andere signalisatie… Je kan dan nog gebruiken maken van gele geschilderde pijlen, in de buurt van Sessa Aurunca verdwijnen ze.

Voor wie als pelgrim gewoon de weg wenst te volgen zonder kaart, app, kompas of website. Op de VF is dit niet mogelijk.

!!! Vermijd de Via Appia, omwille van het agressief rijgedrag, een gevaarlijk weg. Wees dus voorzichtig.

Nl. Tussen Terracina en Monte San Biago. De etappe Formia en Sessa Aurunca te vermijden.

!!! De buurt tussen Nocelleto di Carinola-Casserta-Montesarchio vermijden (regio Napoli). Onveilig en agressief. (je kan hier de trein nemen tot aan Benevento)

Vanaf Benevento is de rust en serene sfeer terug zoals in het Noorden.

Via MI-Ka-El (idem via Francigena del Sud) : Celle di San Vito tot aan Monte San’t Angelo.

Nieuw brochure met kaart en alle noodzakelijke gegevens

Deze weg is ook een deel van de Via Francigena del Sud. De website/kaart is een noodzaak. Wegmarkeringen zijn er meestal niet. Behalve op de laatste twee dagen voor Monte San’t Angelo schitterende wegmarkeringen.

In Monte San’t Angelo zijn mensen die schitterend werk leveren om de Via Francigena op punt te zetten. Ook hebben ze een onthaalpunt bij aankomst.

De problemen op de weg rond weg markering, de weg op zich, onderhoud is gekend bij de vereniging.

Opgepast: zorg voor voldoende water. Geen drank en eetgelegenheden er tussenin, ook geen fonteinen.

Accomodatie heel goed, wel niet altijd voor de pelgrim’s portemonnee.

Algemeen Via Francigena.

Frankrijk gebruikt de schitterende Grand Route paden. In Zwitserland, en Italië 80% asfalt. Jammer. Italië op zich, de voetganger (wettelijke of niet) is hier helaas geen zwakke weggebruiker. Wandelpaden worden niet onderhouden, niet toegankelijk of een persoon beslist plots de weg te verbieden. Boeren kunnen ook de weg aanpassen waar je plots voor een veld staat.

MONTE SAN’T ANGELO doen

Op een paar accomodaties na in Italië , zijn er velen die niets te maken hebben met spiritualteit en ben je eerder de zoveelste nummer, omdat het eerder gemunt is op toerisme. Weinig opvang voor pelgrims die het nodig zouden kunnen hebben. Op een paar Ostello van de vereniging van Compostella due uitmuntend is en parochies.

Monte Sant’Angelo tot Poggio Bustone via ‘Con I Ali a Piedi’ wat betekent met vleugels.

Een prachtige regio om in te wandelen.

Wat de pelgrimsweg betreft. Deze weg kent nog geen tot weinig signalisatie en is nog in opbouw. De weg is voor de eerste keer gewandeld en gecreëerd door Angela in 2004.

Een gids is beschikbaar (enkel Italiaans) met tekst en kaart.

PAS OP!!! Je hebt niet voldoende aan enkel de kaart. De weg is soms verschillend in realiteit. Zorg er ook voor dat je de laatste versie uitgave.

Op veldwegen en boswegen kan je voor verrassingen te komen staan. Of ze bestaan niet meer of ze zijn niet onderhouden (ook op GR paden kan je dit tegenkomen) en ontoegankelijk geworden. Soms vervelend wanneer je al ern kilometer achter de rug hebt of zelfs meer.

Kompas en gedetailleerde kaart van de regio is dus niet overbodig.

!!! Keer terug op je voetstappen en neem de langere weg zoals op de kaart aangegeven (stippellijn) De weg is dan misschien langer, in tijd zeker en vast korter 😊, je gebruikt dan meestal wel asfalt. Het is dus soms wikken en wegen.

De overnachtingen:

Tussen Ripalimosani en Monte Sant’Angelo zijn er plaatsen waar pelgrimstarieven worden gehanteerd tussen 10 à 15 euro voor een overnachting met eigen slaapzak.

Vanaf Ripalimosani (richting Assisi) heb je geen keuze mogelijkheid niet meer en zijn de tarieven €25 voor overnachting met ontbijt zowel B&B en in privé.

Een ontbijt is meestal café, biscotte en broodje in een plastiekje.