Wijsheid

Het is een illusie om maar te denken dat we de enige zouden kunnen zijn van ‘een wijsheid’. Wijsheid bestaat al eeuwig, talrijke voorouders hebben het ons doorgegeven. Enkel de ‘tijd’ is verschillend.. Soms heeft het ene zaadje meer ‘tijd’ nodig om te rijpen dan het ander zaadje in dit leven, of in een volgend leven. Bij de ene kan het al rijp zijn bij de geboorte en kan het zich verder verspreiden wanneer het in een veilige bedding is.
Ik heb vaak horen zeggen dat ‘wijsheid’ enkel op latere leeftijd komt, door de jaren heen. Of is dat zelfs soms nog voel, zicht en hoorbaar bij ouderegeneratie. . Wanneer ik terug ga naar die momenten en hierin ga voelen dan kan ik goed gewaarworden dat deze uitspraak er was vanuit een klein houden van de ander. Vanuit een oud systeem dat het ‘kind’ te luisteren heeft en niets te zeggen.
De gedachte dat de wijze vrouw er pas komt met en na de menopauze, wat doen we dan met de enorme wijsheid dat sommige twintigers vandaag hebben en waarbij deze moeiteloos tot uiting komt vanuit een zacht gedragen pure kracht. Zo mocht ik dit weekend de bezielde muziekteksten van singer-songwriter Lore Vyt horen en voelen.
De menopauze was voor mij wel een heel rijk moment geweest en de start om beetje bij beetje terug mijn diepste innerlijk Zelf die ik jarenlang probeerde gecontroleerd veilig te verbergen omdat het buiten mezelf de veiligheid niet vond terug te laten naar buiten komen.
Door te gaan gewaarworden wat de alchemie in mijn lichaam kon teweeg brengen gaf het me de kracht om oude patronen die ontstaan zijn door bescherming te gaan doorbreken en het zaad terug tot leven te laten komen omdat het recht had, heeft tot bestaan.
En wat doen we met de uitspraak die al zolang bestaat ‘de waarheid komt uit de kindermond’ achter die waarheid schuilt of zelfs staat wijsheid gewoon voor jou als een geschenk. Laten we die wijsheid die kinderen en jongeren in zich meedragen niet doven.

Ook tussen volwassenen is er een wijsheid in je aangewakkerd geweest door een iemand of iets. Wanneer het gaat over iemand ZIE deze persoon. Durf eerlijk te delen met anderen waar het vuur is aangewakkerd, durf dit te delen in aanwezigheid ook al ben je in groep. Wanneer men voelt dat dit niet kan dan zit daar ergens een onzuiverheid. Laten we dus ook hier de wijsheid van een ander niet doven zodat de energie van wijsheid oneindig kan blijven circuleren in zijn zuivere pure vorm. Laten we de vloeiende lijn van het oneindige niet doorknippen.

Laten we het onderscheid kennen tussen kennis en wijsheid. Het vertrekpunt is totaal anders.

Michel Montagne zei :” We kunnen veelwetend zijn door andermans kennis, maar we kunnen niet wijs zijn door andermans wijsheid.”

Ik zou het kunnen visualiseren als het bovenaanzicht van een kruis, die wanneer je het doet draaien aan een snelheid men enkel nog een middelpunt ziet.
Wijsheid is meer dan een vaste vorm, platte woorden zoals in een woordenboek. Wijsheid komt van ergens oneindig, verbind zowel het horizontale en vertikale voorbij een grens. Het is bezield.

Plaats een reactie