Etappes 2015/2016 – Jakobskerken België – De Buizerd/la Buse

80 dagen, 80 mensen, 80 dorpen, 80 euro

In de zomer van 2015 wandelde ik een tocht in België – Vlaanderen – waarin ik van de ene Sint-Jacobskerk naar de ander wandelde als vervolg op de camino. Ik was heel nieuwsgierig om het verschil te voelen tussen een weg waar dagelijks duizenden pelgrims zijn en een onbekende pelgrimstocht in eigen land. Hoe de verbinding tussen mensen kon zijn. En zo ontstond, ’40 dagen stappen, 40 dorpen, 40 ontmoetingen met 40 euro in totaal’. Een deel van de tocht ging via het ‘Jacobskerkenpad’, een pad ontstaan om het 25-jarig bestaan van de Vlaamse Compostelagenootschap te vieren.

Als persoon en als pelgrim was voor mij de weg in België niet af zonder dat ik de andere Sint-Jacobskerken in het zuiden van het land had verbonden met de weg die ik had gewandeld. In 2016 ben ik alle Sint-Jacobskerken van Wallonië gaan verbinden met die van Vlaanderen. Zo ontstond er een nieuwe pelgrimsweg, die alle Sint-Jacobskerken in België met elkaar verbindt.

Meer dan duizend kilometer langs GR paden, prachtige natuurgebieden, bossen, velden en waterwegen, met af en toe een been in Nederland, Luxemburg en Frankrijk, op wegen die leiden naar Compostela. Een weg waar grenzen vervagen en waar verbinding ontstaat.

Een weg die ik graag met jullie deel, om via mijn eigen beleving jullie warm te maken voor de weg, jullie weg, een vorm van reizen in bredere zin. Ook om deze tocht de wijde wereld in te sturen in de hoop dat er nog vele mensen mij zullen volgen om op deze manier in ontmoeting te gaan met zichzelf en ook in ontmoeting met het land België en zijn prachtige diverse gebieden en vooral niet te vergeten met de mensen die er leven. Een weg voorbij alle grenzen, in verbinding.

Een kleine impressie van de eerste vier dagen kan je HIER  vinden.

In totaal telt België 29 Sint Jakobs de Meerdere kerken en 3 Sint Jakobs de Mindere kerken.

Wens je deze weg te steunen.
Dit kan door het boek Als de buizerd me de weg wijst’ – pelgrimstocht doorheen België aan te schaffen. Een boek ten voordele van ALS – Amyotrofe Lateraal Sclerose

Ik wens jullie allen een fijne ingetogen en waardevolle weg op weg naar bewustzijn.

Het verhaal begint HIER
GPX bestanden zijn hier te vinden

 

80 jours , 80 personnes, 80 villages, 80 euro

Durant l’été 2015 je marche un parcours en Belgique, plus précisément en Flandre. Je marche d’une église Saint-Jacques à l’autre en succession au camino. J’étais curieuse de découvrir et de ressentir la différence entre un chemin où chaque jour des milliers de pèlerins passent et un chemin de pèlerinage inconnu dans mon propre pays. Voir comment les gens se rencontrent et se connectent. À cet instant le projet ’40 jours de marche, 40 villages, 40 rencontres et cela avec seulement 40 euro en poche’, prend forme.

Une partie du parcours se déroule sur le ‘Jacobskerkenpad’ (un sentier qui à vu le jour lors du 25ème anniversaire de l’association Flamande de Compostelle).

Comme individu et comme pèlerin le chemin en Belgique n’était pour moi pas terminé aussi longtemps que les églises Saint-Jacques du sud du pays n’étaient pas reliées avec le chemin que j’avais parcouru. En 2016 je suis partie pour relier toutes les églises Saint-Jacques de Wallonie avec celles de Flandres. C’est comme cela qu’est né le nouveau chemin de pèlerinage qui relie toutes les églises Saint-Jacques de Belgique.

Plus de mille kilomètres par sentiers de GR, de magnifiques réserves naturelles, forêts, champs, cours d’eau, avec de temps à autre un moment au Pays-Bas, Luxembourg, France, sur des chemins qui mènent à Compostelle. Un chemin où les frontières s’estompent et où les liens sont présents.

Un chemin que j’aimerais partager avec vous, de façon à vous inviter, à travers mes propres expériences, à prendre le chemin, votre chemin. Une façon de ‘voyager’ dans le plus large sens du mot.

J’espère aussi en envoyant ce ‘voyage’ dans le monde, que d’autres personnes marcherons sur mes pas et iront ainsi à la découverte d’eux même et à la découverte de la Belgique avec ses magnifiques régions si diversifiées et surtout à la rencontre de ses habitants. Un chemin nous reliant bien au-delà des frontières.   

Un chemin de plus que 800 km part tous les églises Saint-Jacques en Belgique.

Une petite impression du Chemin ICI

La Belgique compte 29 églises Saint Jacques le Majeur et 3 églises Saint Jacques le Mineur.

L’histoire du Chemin commence ICI

 

 

 

Een gedachte over “Etappes 2015/2016 – Jakobskerken België – De Buizerd/la Buse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s