Reviews sandalen

Ik deel graag een review over twee sandalen die ik vorig jaar droeg tijdens mijn tocht ‘Mare a Mare’

De ene zijn Teva sandalen die ik beginnen gebruiken ben in 2020 voor de eerste keer na aanleiding van een voet probleem. Sedert dien is mijn idee dat sandalen dragen onmogelijk was op geaccidenteerd terrein, lange afstandwandelen verdwenen. Namelijk de Teva Terra Fi 5

Integendeel het heeft me duidelijk aangetoond dat mijn voeten veel stabieler zijn in sandalen dan in hoge bottines. Deze laatste verhinderde namelijk de natuurlijke beweging van de voet en zorgden zelfs meer voor onstabileit. Ik verzwakte ermee zelf mijn enkel gewricht. Dit even terzijde.

De andere paar heb ik noodgedwongen moeten aankopen wegens gebrek aan wandelwinkels. De Merrell Tetrex crest wrap.

Ik zal hier onderaan beelden plaatsen van de slijtage van zolen van beide merken. Met de startdata bij eerste gebruik en de evolutie (data staat genoteerd in het beeld). Mijn dagelijks wandelen telt een gemiddeld van 22km per dag.

Je zal duidelijk kunnen waarnemen dat de zool van de Merrell veel sneller zijn profiel verloren is.

Geen profiel meer betekend minder tot zelfs verdwenen veiligheid op natte ondergrond.

Teva Terra Fi 5 = startdata 29 april

De Teva. Voelt aan stevig aan. De klittenband sluit goed aan rond zowel de voorvoet als enkel. Er zijn zachte mouse pad aanwezig onder de plastieken driehoeken, daar waar de klittenband aan vastgehecht is. Dit zorgt voor verminderen van kwetsuren door wrijving. Een zachte bedding binnenzool en shock absorberende zool. Een goede grip bij afdaling. Alsook op geaccidenteerd terrein. Voelt veilig aan.

Bij langer gebruik en al heel snel verliest de zool zijn shock absorberend vermogen. De binnenzool neemt volledig de vorm van je voeten aan door slijtage van het product die zich bevind tussen de binnen- en buitenzool. Dit verloren confort heb ik zelf gecompenseerd door mij onderweg een zooltje aan te schaffen en deze erin te kleven.

In het profiel is lucht aanwezig. Vermoedelijk door verlies confort binnenzool en slijtage buitenste laag (grijs) onstaat er een luchtbel. Een onderste laag (zwart) wordt hierdoor zichtbaar. Deze zwarte laag is uiteindelijk de laag die in contact komt met de binnenzool. Wanneer deze verder slijt onstaat er een gaatje en is alle lucht verdwenen.

Merrell Tetrex crest wrap = startdata 5 oktober

De Merrell voelt confortabel aan in het begin. Een zachte binnenzool. De voet glijd niet naar voor bij het afdalen. Voelt veilig aan. Een goede grip buitenzool. Voelt licht aan de voet. Licht voorgevormde binnenzool.

Bij langer gebruik en al heel snel is slijtage zichtbaar aan buitenzool. De binnenzool verliest al na 1 week dragen zijn confort door vocht (regen, dauw, zweet), deze wordt glad waardoor de voet wegglijd naar voor bij afdalingen. Hierbij komen de tenen op de rand terecht en kunnen tenen een kwetsuur oplopen. Dit blijft zo ook na drogen. Wenst men door dit verlies aan kwaliteit van de binnenzool de sandaal meer aanspannen, dan kan dit niet wegens de vorm van het model.

Teva versus Merrell

  • Teva gaat langer mee in aantal kilometer.
  • Blijft veilig aanvoelen ook al komt er slijtage
  • De voet schuift niet bij vochtig weer waardoor de tenen beschermd blijven
  • De klittenband is ruim genoeg om verder te kunnen aanspannen.

Conclusie : de Teva (nieuwprijs 99 euro) is 40 euro duurder in aankoop dan de Merrell. (nieuwprijs 60 euro) Ook al verliest de Teva snel zijn shock dempend vermogen toch blijft deze confortabeler en veiliger dan de Merrell. Is de Teva (ook al verliest dit merk zijn kwaliteit met de jaren) de moeite waard om aan te schaffen. Zeker en vast want je haalt er gemakkelijk 1200km mee terwijl de Merrell geen 600km zal halen en niet veilig is. Maw de goedkopere sandaal bij aankoop wordt een duurdere sandaal bij hetzelfde aantal kilometers.

(Zelf koop ik de Teva aan na de zomer voor het volgend wandel seizoen.)

Wat zou Teva kunnen verbeteren. Zonder twijfel een duurzamere buitenste laag van de buitenzool. Een beter kwaliteit van het product die zich bevind onder de binnenzool en die deels zorgt voor de een confortabele voetbedding.

Wat zou Merrell kunnen verbeteren. Zonder twijfel een duurzamere buitenzool. Een duurzamere binnenzool die zorgt dat men niet wegglijd. Sterkere klittenband.