Gilles

wp-image-1043631376jpg.jpg

24 augustus 2016 – Villers les bonnes eaux

“Je vous souhaite un bon voyage á l’interieur et une belle nouvelle rencontre a vous deux”, dit wens ik aan Daniël en Veronique. We geven elkander een zoen. In Martelange net aan de grens België-Luxemburg zijn er wel 6 tankstations de één na de ander. Een onaangename en ongezonde geur neemt me op de adem. Gelukkig neemt de GR 15 mij al snel mee in de bossen, die een deel van de ‘Smokkelarij route’ volgt. In 1843 wanneer de eerste douaniers hun intrede deden in Martelange probeerde men een einde te maken aan de smokkelarij. Toen werden ze ‘gabeleurs’ genoemd (ontvangers van zoutbelasting). Vóór de oorlog was het bestrijding van de stroperij. Na ’14-’18 kwamen meer smokkelaars, waar de inwoners geconfronteerd werden met schaarste van aardappelen, kaarsen, vet en . . .

 

. . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s