Cirkel

De zilveren Sint Jacobstaf - Sint Jacobskerk Gent

De zilveren Sint Jacobstaf – Sint Jacobskerk Gent

25 juli 2015 – Een paar jaar geleden hoorde ik bij het ontwaken “Hoor je het!”. Waarop ik zei “Wat!”. “De koffie roept.” 🙂 Tijd om op te staan. Ontbijten. Het regent pijpenstelen. Hmm, ik overweeg om met de tram de laatste kilometers te doen.  Doorweekte kleren tijdens een misviering vind ik niet fijn.
Terwijl ik mijn slaapzak in de rugzak steek, zie ik het licht veranderen.  Het stopt met regenen. De weergoden zijn me welgezind.  Samen met Jacqueline sluiten we de deur achter ons en vertrekken we richting centrum.
De Sint Jacobskerk. Binnen hoor ik het lied ‘Ultreïa’. Het koor. De stemmen worden opgewarmd. Straks vieren we de Heilige Jacobus. Als vrijwilliger van de vzw Jacobus cultuurkerk help ik nog een handje mee bij de voorbereiding. De klokken luiden en roepen de mensen naar de kerk. Midden de viering vraagt Pastoor-deken Flor me naar voor om te getuigen over de weg.  Midden de getuigenis geraak ik ontroerd door mijn eigen woorden. Nadien brengt Willem een mooi eigen geschreven lied over zijn camino. We sluiten de viering met het gebed tot de Heilige Jacob. Op het einde van de viering bewonder ik de zilveren Sint-Jacobstaf en de zopas gerestaureerde cantorstaf met  Sint-Jacobsbeeldje.
“Dank je wel voor je mooie getuigenis”, komt iemand me zeggen. Ervaringen worden uitgewisseld. Ondertussen komen mensen toe in de kerk en kunnen ze hier genieten van rust en sereniteit tijdens de Gentse Feesten. Een plaats van samen komen, samen zijn, gesprek, gebed, met eerbied en respect voor elkaar en plaats.
Dank je wel aan de kerk en vzw.Jacobus voor deze mooie viering.
Ik verlaat even de kerk, op weg naar huis.
In het Patershol. De kasseikoppen. Ik besef plots dat ik net een cirkel heb gewandeld van veertig dagen lang. Veertig dagen doorheen Vlaanderen op het Jacobskerkenpad. Een weg met mooie landschappen,  goed onderhouden natuurgebieden, prachtige historische gebouwen… . En vooral mooie mensen met elk hun eigenheid en waarden.  Ontmoetingen die wisten te ontroeren.
Een levenscirkel van ontvangen en delen.
Dank je wel dat jullie hier deel van maken.

Sint Jacobskerk-Gent

Sint Jacobskerk-Gent

‘Heilige Jacob,
Patroon van onze parochie,
Gij zijt een ware volgeling van Jezus geweest
Bij u leren wij dat ook wij onderweg zijn in het leven.
Elke wandeling, elke tocht, die wij ondernemen leert ons dat wij ons kunnen bevrijden van alles wat ons bindt en vasthoudt.
Leer ons in het spoor van de vele pelgrims naar Compostella,
die in deze kerk tot u komen bidden,
de vraag stellen waar wij staan op onze levensweg.
Help ons innerlijk in beweging te blijven,
Help ons opdat de weg, die wij gaan werkelijk een weg zou worden, die naar het volle leven leidt.
Heilige Jacob bid voor ons!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s