Joske

image

7 juli 2015 – Na een half uur stappen sta ik ergens midden in de velden nog altijd dicht bij Attenhove.  De natuur weet me te boeien. De zon tovert een gordijn van stralen doorheen de grijze wolken. De zwaluwen vliegen heel laag over de velden. Zou er regen op komst zijn! Ik wandel vandaag van Brabant naar Limburg. De boomgaarden wisselen zich voortdurend af.  Appels,  peren, kersen. De Convolvulvus nestelt zich in de graanvelden. In de hoogte valt een kraai een havik aan.
De weg wisselt zich af door prachtige natuurgebieden en fietsroutes. In de verte  staat een man te praten met een vrouw. Naast hem een grasmaaier.  Hij draagt een grijze overall en een pet op zijn hoofd. “Goedemiddag!  Jij hebt een mooi klasken op”, zeg ik aan de man al stappend. “Ja, ik heb er twee. Ik zal deze tweede niet versleten krijgen”, roept hij een paar meters verderop.  Een klakske met de kleuren van de rode bolletjes trui. Ik stap het natuurgebied in langs de Kleine Nete. Vlinders fladderen heen&weer. De dazen zoeven langs mijn oren. Een Bonte Specht komt voor mij een boom uit gevlogen.  Na de middag ben ik in Zoutleeuw. De Gotische kerk staat in de stijgers. Ik krijg de mogelijkheid deze binnenin te zien. Daniël had me verwittigd dat het de moeite waard is. Ik kan dit alleen maar bevestigen. Een pracht van religieuze kunstwerken. Zoutleeuw uit hoor ik de Carillon nog.

image

In het Provincie Domein ‘Het Vinne’. Na een bocht schrik ik van dit overdonderend mooi natuurgebied. Op houtenvlonders wandel ik tussen de watervogels.
Voor ik naar het centrum van Sint Truiden ga bezoek ikde Sint Jacobskerk in Schurhoven. Terug buiten vraag ik een man de weg naar de Zusters Ursulines. Ik maak kennis met Jos Bonckart. “Kent u me niet? Ik ben Seppe de Jodelaar van Belgium Got Talent. Ik kom al vijftien jaar zingen op de Kerstmarkt in Gent. Vorig jaar nog de Gentse Feesten afgesloten”, weet hij me te vertellen met een mooi zingend accent. “Euh, neen”, antwoord ik en wat verwonderd. Jos is bijna 50 jaar aktief in de blaaskapel ‘De Oppenheimers’. Een aktieve behulpzame man. Hij neemt mij mee richting de Zusters Ursulines. Niet ver van de markt ontmoeten we de Schepen van Cultuur. Belt de Schepen op zijn beurt de pers. De pers de plaatselijke fotograaf.  Ik probeer in de drukte te volgen 🙂 . Ik ben benieuwd of er een artikel zal te voorschijn komen.
Bij de Ursulines met Joske aan mijn zijde vraag ik om een overnachting.  Ik denk dat de zusters geschrokken zijn van de overdonderde hartelijke behulpzaamheid van Jos 😉 . Ik krijg een neen te horen. Bij de Clarissen vraag ik aan Jos het wat rustiger te houden. De bel. Zuster Francine doet open. Ik stel opnieuw de vraag. “We zijn aan het bidden. Kom binnen we vragen het dan straks aan de Abdis”. ” Dank je wel Zuster” en ik ga binnen. Jos vraagt of hij ook mee binnen mag. We gaan samen de kapel binnen. Midden de dienst, niet beseffen dat de gebeden niet voorbij zijn bedankt Joske de Zusters hartelijk en vertrekt.  Onze ontmoeting en de avond ontroerde hem. De gebeden gaan verder. Na de dienst gaan we naar de spreekkamer.  Na de drukte komt de rust. Ik vertel hen het verloop van de avond. Ondertussen is de soep aan het opwarmen en staat de tafel voor mij gedekt. Ik weet niet waar begonnen.  Telkens wanneer ik wil beginnen eten komt er terug een zuster met iets nieuws voor op tafel. Met vier Zusters rond me heen probeer ik te eten. Wat zijn ze schattig.
Na een warme douche ben ik al heel snel in dromenland.
image

11 gedachtes over “Joske

  1. De kersen zijn om in te bijten 😉
    Dat je van de natuur houdt, zoveel is duidelijk.
    Dazen passeren jou tegenwoordig, ze plagen jou niet meer, dat was ooit anders 😉
    De houten vlonders op het meer kan een mens alleen maar doen wegdromen 🙂
    Nog steeds blij jou te kunnen volgen op jouw weg 🙂

  2. Telkens ik bericht krijg dat er nieuw bericht is kribbelt het om open te doen. Waar ben je, wat maak je mee, hoe gaat het met je? Maar telkens weer verras je me ; hoe mooi het leven is. Eerlijk, ik word er een beetje emotioneel van. Dank je Jasmine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s